Bujorul este o planta perena cu aspect de tufa din familia botanica Paeoniaceae, genul Paeonia. Este cultivat frecvent in gradini, curti, parcuri sau alte spatii verzi, florile sale luxuriante si placut parfumate fiind tare indragite. Infloreste anual, primavara devreme. Frunzele mari, de culoare verde intensa sunt de asemenea decorative. In plus, bujorul se cultiva la scara larga pentru florile taiate, utilizate in diverse aranjamente florale si buchete.
Specii si varietati
Exista numeroase specii erbacee de bujori, precum si cateva specii lemnoase (arbustive), mai putin cunoscute insa in Romania. Cel mai des intalnim la noi urmatoarele specii erbacee:
Paeonia officinalis (bujor de gradina)
Este o specie originara din zonele muntoase din sudul Europei. Are aspect caracteristic de tufa deasa, avand inaltimi de pana la cca. 80 cm. Frunzele sunt mari, penat-compuse, de culoare verde intensa si sunt dispuse altern pe tulpini. Florile sunt solitare, terminale, de dimensiuni mari. Petalele sunt de culoare aprinsa, rosie sau roz.
Subspecii:
- Paeonia officinalis subsp. microcarpa;
- Paeonia officinalis subsp. banatica – endemica in sud-vestul Romaniei, sudul Ungariei, Serbia si Bosnia;
- Paeonia officinalis subsp. officinalis;
- Paeonia officinalis subsp. italica.
Soiuri:
- Paeonia officinalis ‘Rubra Plena’ – cu flori mari, de culoare rosie;
- Paeonia officinalis ‘Rosea Plena’ – cu flori mari, de culoare roz;
- Paeonia officinalis ‘Alba Plena’ – cu flori mari, de culoare alba etc.
Paeonia lactiflora(bujor chinezesc)
Specie originara din estul continentului Asiatic, raspandita in arealul natural atat la altitudini joase, cat si in zona montana si alpina. Poate avea inaltimi de cca. 1 m. Frunzele sunt lobate, mari, de pana la 16 cm lungime si pana la 6 cm latime. O tulpina prezinta 3-4 flori terminale, fiecare cu cate 9-13 petale de culoare alba sau roz.
Soiuri:
- Paeonia lactiflora ‘Sarah Bernhardt’ – cu flori roz;
- Paeonia lactiflora ‘Primevere’ – cu flori albe cu galben;
- Paeonia lactiflora ‘Barbara’ – cu flori de culoare roz magenta si petale franjurate etc.
Paeonia peregrina (bujor de padure)
Este o specie de 30-70 cm inaltime, originara din sud-estul Europei, respectiv din Turcia. Prezinta frunze lobate si flori solitare, terminale, cu 7-10 petale rosii.
Varietati:
- Paeonia peregrina var. romanica (bujor romanesc) – specie endemica, regasita in flora spontana din Dobrogea, Muntenia si Moldova, cu flori rosii.
Paeonia tenuifolia (bujor de stepa)
Specie originara din sud-estul europei, ce creste in flora spontana de la altitudini mici. Prezinta tulpini cu inaltimile cuprinse intre 20 si 60 cm, frunze lobate si flori cu 6-8 petale de culoare rosie.
Conditii de mediu
Lumina. Bujorul prefera locurile insorite, insa suporta si amplasamentul la semiumbra. La umbra vegeteaza slab si nu infloreste, uneori se usuca.
Temperatura. Este o specie toleranta fata de conditiile climatice. Rezista atat la temperaturile negative din perioada iernii, cat si la temperaturile foarte ridicate din perioada verii.
Solul. In cazul bujorului, este foarte important ca solul sa fie bine drenat, deoarece este o specie sensibila la excesul de apa sau la stagnarea apei in sol. In acelasi timp, solul trebuie sa aiba capacitate de retinere a apei. Vegeteaza bine pe solurile fertile, cu pH slab alcalin, neutru sau slab acid.